Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Karte-mape    
 
  

Karte i mape Svete Zemlje

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

 

Mozaik iz Madabe

najstariji prikaz Svete zemlje

 

Najznačajniji mozaik iz Vizantijskog-romelijskog doba je otkriven u madabi, selu 30 km južno od Amana, Jordan, u decembru 1896god.  Najveći deo mozaične karte je sačuvan pošto se na njenoj osnovi osnovi nalazili stubovi prebiteriuma. Mozaik je nađen u pravoslavnoj crkvi iz 4 veka. Prvobitna kompozicija je bila približne veličine današnjoj 15h 5,60 metara.

 

Mapa se danas nalazi u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u Madabi, Jordan

 

Na mapi se nalazi oko 150 natpisa koji su obuhvatili područje od Tira i Sidona na severu pa do delte Nila na jugu., pa od Sredozemnog mora do Arapske pustinje. Topografija tadašnje Palestine je veoma verno urađena, od doline VAdi u Jordanu do Samarije i Judeje na zapadu. Veoma su verno prikazani kako veliki takoi mali gradovi Palestine: Jerusalim, Askalon, Neapolis, Gaza i Pelusium, Keraku, Lod, Iabneel, Ašdod, Eleufteropolis, Jerihon, Bez Zahar, Bersabea sve do detalja kao što su kapije sa bočnim kulama i crkvama i svetilišta. Sadržaji natpisa, posebno direktne reference  izraelskih plemena, imena, citata iz biblijskih tekstova, jasno ukazuju na to da je, pre svega, Karta dokument biblijske geografije na osnovu Onomastikona biblijskihtekstova od Euzebija (4 vek). Karta stoga pokriva teritoriju 12 biblijskih plemena i okolnih regiona, definisanim, takoreći u granicama Hanana obećano Avramu.
Dodavanje pomenutih mesta u Novom zavetu, a primarni značaj prikazanih hrišćanskih svetinja, crkava i  Bazilike  Svetog groba čini mapu za čitanje priča spasenja u geografskom kontekstu. Sveti grad Jerusalim je predstavljen u centru  Ekumene iskupljenja, a zgrada kojoj se daje najveći značaj je Konstantinov kompleks  na Golgoti i Isusov grob.
Hrišćani koji su živeli u 6 veku su napravili ovaj mozaik mapu koju su izuzetno poštovali.

 

 

Mapa Svete zemlje iz 1856. godine

 

 

 

 

Pojedini manastiri i crkve Jerusalimske i Ruske patrijaršije u Izraelu i Palestini

 

 

 

 

 Srpske svetinje u starom jezgru Jerusalima

 

izvor mape: www.jerusalem.com

 

 

 

 

Staro jezgro Jerusalima

 

 

 

Karta Svete zemlje štampana u Beogradu 1856 godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osmrtnice smrtovnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški osmrtnice grude smrtovnice bihac smrtovnice srebrenik smrtovnice jablanica smrtovnice bihac
 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2023 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev