Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Sinaj Pravni status  
 
  

Pravni status manastira Svete Katerine

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

Ova stranica je u fazi izrade.  This page is under construction. 

 

SINAJSKA ARHIEPISKOPIJA je danas jedna od najmanjih samostalnih Pravoslavnih crkava u svetu. Ova samostalna crkva postoji u okviru Jerusalimske Patrijarišje. Ona praktično obuhvata manastir Svete Katarine na poluostrvu Sinaju u kome živi dvadesetak monaha, zatim malobrojne porodice Beduina i Arabljana koje žive u predelima Sinajske pustinje.

Manastir Svete Katarine u današnjem obliku sagradio je vizantijski car Justinijan I (527-565) na mestu gde je i ranije bio podignut manastir, a gde se, prema biblijskom svedočanstvu, proroku Mojsiju javio Bog i predao mu Deset zapovesti i ostale zakone. Danas iguman ovog manastira, koga biraju sami monasi, biva rukopoložen od strane jerusalimskog Patrijarha za Arhiepiskopa. Ovaj manastir ima svoje metohe u Kairu, u Egiptu, gde često boravi i sam Arhiepiskop. U manastiru Svete Katarine čuvaju se dragocene knjige i rukopisi pisani na grčkom, slovenskom i drugim jezicima, zatim zbirke dragocenih starih ikona. Sinajska Arhiepiskopija stekla je samostalnost od Jerusalimske Patrijaršije 1575. godine što su priznale i ostale Pravoslavne istočne Patrijaršije 1782. godine.

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2023 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev