Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Jer.patrijaršija Pravni status  
 
  

Pravni status Jerusalimske Patrijaršije

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

Jerusalimska patrijaršija je prva hrišćanksa crkva. Njen prvi patrijarh je bio Sveti Jakov, duhovni Isusov brat i jedan od apostola. Jerusalimska patrijaršija je deo Grčke pravoslavne crkve i njen koren je upravo Jerusalim i jerusalimska patrijaršija koja je ujedno i najstarija hrišćanska zajednica u Svetoj zemlji. Ona je bila sastavni deo vizantijske (Romelija) države ili istočnog rimskog carstva. 1054 godine zbog političkih i teoloških mimoilaženja, od nje će se izdvojiti Katolička crkva (naziv preuzet od grčke reči katolikon koji iznačava glavnu crkvu)  sa sedištem u Rimu, koja je dotle bila Pravoslavna Rimska patrijaršija, ovaj događaj je poznat kao "velika šizma". Grčka pravoslavna crkva ima 4 autonomna dela sa centrom u Jerusalimu. Grčka pravoslavna crkva je najveća hrišćanska crkva u Svetoj Zemlji (izraelu i Palestini) sa 33% ukupnog hrišćanskog stanovništva, dok su ostale crkve sa 25% Grko-katolici (Melkiti), 18% latinski-katolici, 4% Maroniti i 20% su preostali pravoslavci u okviru Sirijske, Ruske, Antiohijske, Aleksandrijske patrijaršije.

Jerusalimska patrijaršija je priznata i predstavlja integrativni deo Izraela i Palestine i ima ravnopravni status sa ostalim denominacijama kao i zaštitu i poštovanje od strane njihovih vlada, jer i delovi stanovništva ove dve države su vernici ove patrijaršije.

 

(nastavak sledi)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2024 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev