Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Sinaj Priroda i geografija  
 
  

Priroda i Geografija Sinaja

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

 

SINAJ (grč: Όρος Σινά), planina po kojoj je nazvano celo poluostrvo, kao i pustinja u blizini. Neizvesno je etimološko poreklo reči, možda od imena mesopotamskog boga Sina. Sinajsko poluostrvo je ogromno prostranstvo koje čini neki zemaljski most između Afrike i Azije. Na zapadu se graniči sa Sueckim kanalom i Sueckim zalivom, dok mu istočnu granicu čine Negev i Akabski zaliv. Severnu i južnu granicu čine Sredozemno more na severu i Crveno more na jugu. Njegova ukupna površina iznosi oko 38.000 km2. Koordinate: 28° 32' 18" SG Š, 33° 58' 24" IGD Sinajska gora ili Mojsijeva gora, je planina, nalazi se na južnom delu Sinajskog poluostrva u Egiptu, sa najvišim vrhom od 2.285m. Na čitavom prostranstvu Sinaja danas u beduinsikim naseljima živi oko 50.000 ljudi. Tokom istorije okupirali su ga Asirci, Vavilonci, Persijanci, Grci, Navateji i Rimljani.

Poznata je u jevrejskoj, hrišćanskoj i muslimanskoj tradiciji kao mesto gde je Mojsije primio Deset zapovesti. Po Biblijskom predanju tu u pustinji su jevrejski narod i Mojsije proveli 40 godina lutajući iz egipatskog ropstva, tražeći obećanu zemlju Hanan. Na Sinaju su ljudi preko Mojsija dobili deset Božijih zapovesti.
U Sinajskoj pustinji na mestu gde se Mojsiju javio Gospod (Jehova)(oko 1400 g. pre Hrista, kod nesagorive kupine), 330. godine sveta carica Jelena, majka svetog cara Konstantina Velikog, podigla je kapelu posvećenu Bogorodici. Kasnijom dogradnjom je nastao najstariji hrišćanski manastir Svete Katarine, koji se nalazi na jugu Sinajskog poluostrva.

Na čitavom prostranstvu Sinaja danas u beduinsikim naseljima živi oko 50.000 ljudi. Tokom istorije okupirali su ga Asirci, Vavilonci, Persijanci, Grci, Navateji i Rimljani.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2023 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev