Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Hramovi Na zapadnoj obali  
 
  

Hramovi u Palestini i Izraelu

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

Ova stranica je u fazi izrade.  Hello, this page is under construction.

 

Jerusalimaska patrijaršija je majka svih hrišćanskih crkava na svetu. Jedan od osnivača i prvi episkop Jerusalimski je bio Sveti Jakov, brat Isusa Hrista. Na čelu patrijaršije je bio od smrti Isusa Hrista do 62 god..n.e. i od njega pa do danas pravoslavna Jerusalimska patrijaršija predstavlja koren svetskog hrišćanstva i danas je prisutna sa mnoštvom manastira i hramova širom Svete zemlje. Ovde su prikazani svi danas aktivni hramovi Jerusalimske patrijaršije na zapadnoj obali (Palestina i Izrael- zapadno od reke Jordan). 

 

Hram Predaka, Praotaca Hram Svetog Georgija u Jafi
Hram Svetog Georgija u Jifni, Džifni Hram Svetog Georgija u Akri
Hram Svetog Georgija u Tajbehu, Palestina Hram u Nahalalu, Malulu
Hram Uspenja Presv. Bogorodice u Ain Ariku, Hram Šeraifa u Haifi
Hram Uspenja Presv. Bogorodice u  Abudi, Hram Presv. Bogorodice u Nazaretu,
Hram Svetog georgija u Bir Zajtu, Palestina Hram Jafia u Nazaretu
Hram Blagoveštenja  Bogorodice u Nablusu Hram Blagovesti u Nazaretu
Hram Svetog Georgija u Burkinu, Palestina Hram Svetih Mučenika
Hram Svetog Georgija u Tulkaramu, Palestina  
Hram Svetog Georgija u Zababdehu, Palestina  
Hram Svete Trojice u Tubasu, Palestina  

 

 

Hram Svetog Georgija u Akri

(Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za Jevreje)

 

 

Ovaj Hram posvećen Svetom Georgiju se nalazi ujugozapadnom delu stare Akre. Da bi se došlo do njega prođe se park Bahai pa uz brdo uličicom još nekih 100 metara i nailazi se na njega.

Ne zna se kada je tačno sagrađen, ali po starim dokumentima se vidi da je za vreme prvog krstačkog pohoda u 10.veku postojao i za vreme krstaša je bio veoma aktivan i u posedu grčke pravoslavne crkve. U 13. veku ga otkupljuje Sveti Sava srpski, za potrebe srpskog monaštva u Svetoj zemlji, nastanjuje ga srpskim monasima i narednih 100 godina Srbi će ga držati pod okriljem Srpske arhiepiskopije sve do Memluka. Uništavaju ga muslimani Memluci,krajem 13.veka kao što su poharali i ceo hrišćanski grad Akru, i biće zapušten sve do 17.veka kada ga Patrijarsi Jerusalimske patrijaršije obnavljaju. 

Danas je aktivan hram, koji se za posetioce otvara pojedinim danima.

 

 

 

Hram Predaka, Praotaca u Beit Sahour

 

 

Hram Praotaca

 

Ovaj Hram je izgradio Jerusalimski patrijarh Gerasim 1895 godine uz finansijsku i fizičku pomoć hrišćana Beit Sahoura. 1940 godine u snažnom zemljotresu je teško oštećen hram koji je obnovljen 1952.godine od strane Patrijarha Timotija I.

Hram je pod jurisdikcijom pravoslavne Jerusalimske patrijaršije, a svim i nternim poslovima upravlja i odlučuje parohijski savet koji ima 10 članova, svi iz hrišćanske zejednice Beit Sahoura, i koji se biraju na 4 godine.

 

 

za vreme venčanja

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Gofna, Džifni

 

 

Hram Svetog Georgija u Džifni

 

Ovaj hram je sagrađen u 6.veku, ali je opusteo nakon upada Persijanaca, da bi se ponovo aktivirao u 10.veku u vreme krstaša. Po proterivanju krstaša, muslimani su razrušili hram, a ostatak zidina su prepravili u zatvor. Interesantno je to da ovaj grad Gofna ili Džifna koji je drugi po veličini u Judeji, nakon Jerusalima, nije spominjan u Svetim pismima, jedino ga na kratko spominje Isus Navin, tako da se nezna koja je uloga i značaj ovog grada bila u doba Isusa Hrista. Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za jevreje.

 

Ostaci stare crkve Svetog Georgija

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Tajbehu, Palestina

(Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za Jevreje)

 

 

Stari manastir Svetog Georgija iz 4.veka

 

Manastir Svetog Georgija u Tajbe po predanju potiče iz 4.veka, kada je Carica Jelena, majka cara Konstantina po pretskazanju izgradila ovaj Hram, dok je pohodila Jerusalim i ostala sveta mesta širom Svete zemlje. Ovaj manastir je stradao u vreme Otomanskog carstva,  a u njegovoj blizini je izgrađen novi manastir Svetog Georgija.  

 

Novi manastir Svetog Georgija

 

U veoma lepom manastiru koji se nalazi u lepom okruženju, formirana je biblioteka koja je bogata slovenskim crkvenim knjigama. Ranije su se u ovom manastiru službe vršile na slovenskom jeziku, kada je bilo puno Rusa i drugih slovena u Svetoj zemlji, a danas preovlađuju arapi tako da se danas vrši služba na arapskom jeziku. U 20.veku je u dvorištu manastira otvoren i muzej pravoslavne arapske kulture. Danas je grad Tajbe u Palestini naseljen hrišćanima.

 

 

 

 

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Ain Ariku, Palestina

 

 

 

 

 

 

 

Hram Uspenja presvete Bogorodice u  Abudi, Palestina

 

 

         

   

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Bir Zajtu, Palestina

 

 

 

 

 

 

Sveti hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Rafidiji, Nablus, Palestina

 

 

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Burkinu, Palestina

(Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za Jevreje)

 

 

ikonostas u pećini

 

Burkin Hram se nalazi na severnim padinama starog naselja Burkin sa pogledom na Vadi Burkin. Propada grčkoj pravoslavnoj crkvi. Nosi ime Svetog Georgija najpopularnijeg svetitelja kod hrišćana i muslimana.

Smatra se da je ovaj hram peto najstarije sveto mesto u svetu i da je četvrta najstarija hram,crkva na svetu. 

 

deo priprate u pećini

 

Po predanju, kada je Isus Hrist iz Nazareta krenuo za Jerusalim, on je prolazio kroz Burkin i tada je začuo zapomaganje 10 gubavaca koji su bili u pećini, Isus im je prišao i rukom pomilovao po licima i oni su bili izlečeni. Zbog ovog događaja na mestu te pećine je izgrađen hram u čast Svetog Georgija. I od tada, samog izlečenja ovo mesto je postalo sveto mesto i odredište mnogih hodočasnika, kako u 1.veku tako i danas.

Hram se skoro renoviran, i sastoji se od dva dela, pećinskog i dela od zgrade koji je izgrađen iznad pećine. Sam hram se nalazi u starom Burkinu.

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Tulkaramu, Palestina

(Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za Jevreje)

 

 

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Zababdehu, Palestina

 

 

 

 

 

 

 

Hram Svete Trojice u Tubasu, Palestina

 

 

 

 

 

 

Hram Svetog Georgija u Jafi

(Arapi ovaj hram kao i sve ostale koji nose ime Svetog Georgija nazivaju El-Khader što je skraćeno ime Svetog Georgija ili Elijah za Jevreje)

 

 

Sveti Georgije u Jafi

 

Grčki pravoslavni hram koji se nalazi u južnom delu stare Jafe.

Nosi ime Svetog Georgija, svetitelja koji je rođen u 3.veku, u gradu Lod (Lida), danas južno od aerodroma Ben-Gurion. Georgije je bio rani hrišćanin, služio je kao rimski tribun i upokojio se 303.godine n.e. Njegove mošti počivaju u Hramu Svetog Georgija u Lodu- Lidi. On je jedan od najpoštovanijih svetitelja hrišćana i muslimana. Često se prikazuje na slikama kako ubija aždaju. Smatra se velikim mučenikom koji se žrtvovao za dobrobit hrišćanske vere.

 

 

 

 

 

 

Hram u Nahalalu, Maalul

 

 

Hram u Maalulu

 

Danas mesto Malul ili Nahalal ne postoji, u ruševinama je. Nekada se nalazio na raskrsnici velikih puteva za Jafu, za Seforis i Tel Šimron. Od davnašnjeg grada ostale se danas samo tri građevine, od kojih jedan pravoslavni hram i jedan katolički hram, jedan preko puta drugog. Maalul se više puta spominje u Starom i Novom zavetu i zbog toga ima biblijski značaj. Isus je verovatno više puta posećivao ovo mesto pošto se nalazi samo 6 km istočno od Nazareta. Ovaj grad je bio živ do 8 .veka kada ga uništavaju muslimani.

 

 

 

 

Hram Šefaram u Haifi

 

 

Hram Šefram

 

Hram se nalazi na 8 km od zaliva Haife, na zapadnim brdima Galileje. U rimsko doba tu je bilo utvrđenje Sanhedrin. U krstaško vreme, krstaši su preuredili Rimsku tvrđavu u utvrđenje koje je služilo vojsci u odbrani puta Akra-Nazaret i krstaši su ga nazvali La Safran. Posle krstaša, Saladin je preuzeo kontrolu nad tvrđavom i koristio je kao odstupnicu i za napade na krstaše u osvajanju Akre.

 

 

 

Arhiepiskopska stara crkva u Nazaretu,, Presvete Bogorodice - See more at: http://www.svetazemlja.info/strana.php?strana_id=44#sthash.YCOffYDC.dpuf


Arhiepiskopska stara crkva u Presvete Bogorodice u Nazaretu

Yafia (Joffa of Nazareth)

 

 

 

 

 

 


Hram Jafia u Nazaretu
 

 

 

 

 

 


Hram Blagovesti u Nazaretu
 

 

 

 

 

 

 

Hram Svetih mučenika (Martirija)

 

 

 

Debeli zidovi oivičuju stari manastir kojije osnovao Martirijus u 5.veku, jedan od najlepših manastira Judeje, koji je nedavno otvoren nakon arheoloških istraživanja i restauracije.

Martirije je rođen u Kapadokiji, istočna Turska. Nekoliko godina je proveo kao pustinjak u velikom monaškom centru Nitria, u Egiptu, koji jeu to vreme b bio centar monaštva.  Došao je u Judejsku pustinju 457.godine sa prijateljem Ilijom, bivšim arapskim monahom koji je takođe bio pustinjak (on je osnovao više manastira i bio je Patrijarh jerusalimske patrijaršije 494-518.godine). Oba monaha su bila proterab+na od Aleksandrijskom Patrijarha zbog pro-halkidonskog stava, što znači da su bili za odluke 4 vaseljenskog sabora, koji je održan u Turskoj 451.godine, kada su hrišćanski poglavari osudili monofizitstvo.

478.godine je Martirije došao u Jerusalim i bio zadužen za Hram Svetog Groba, da bi ubrzo postao Jerusalimski patrijarh, na kome mestu je ostao do kraja života 486.godine. Ovo je zaslužio i dobio zahvaljujući njegovom stavu, propovedanju i podršci kinovijskom načinu monaškog života. On svoju poziviju Patrijarha koristi da izgradi n+veliki manastir, lavru u Judejskoj pustinji kroz koju će proći mnogi monasi. Ovaj manastir je bio centar Judejsko monaštva i zbog toga ga je jerusalimdski Patrijarh Genesije 553-569.godine n.e. obnovio,  obnovio je prekrasne podne mozaike, dogradio trpezariju i gostoprimnicu. Danas su od hrama ostali temelji i po koji zid, od 13.veka.

Arhiepiskopska stara crkva u Nazaretu,, Presvete Bogorodice - See more at: http://www.svetazemlja.info/strana.php?strana_id=44#sthash.YCOffYDC.dpuf
 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2023 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev