Света земља
 
Света земља
Св.Архангели Јерусалим
Карте-мапе    
  

Карте и мапе Свете Земље

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.svetazemlja.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// нов.2014

 

 

Мозаик из Мадабе

најстарији приказ Свете земље

 

Најзначајнији мозаик из Византијског-ромелијског доба је откривен у мадаби, селу 30 км јужно од Амана, Јордан, у децембру 1896год.  Највећи део мозаичне карте је сачуван пошто се на њеној основи основи налазили стубови пребитериума. Мозаик је нађен у православној цркви из 4 века. Првобитна композиција је била приближне величине данашњој 15х 5,60 метара.

 

Мапа се данас налази у Грчкој православној цркви у Мадаби, Јордан

 

На мапи се налази око 150 натписа који су обухватили подручје од Тира и Сидона на северу па до делте Нила на југу., па од Средоземног мора до Арапске пустиње. Топографија тадашње Палестине је веома верно урађена, од долине ВАди у Јордану до Самарије и Јудеје на западу. Веома су верно приказани како велики такои мали градови Палестине: Јерусалим, Аскалон, Неаполис, Газа и Пелусиум, Кераку, Лод, Иабнеел, Ашдод, Елеуфтерополис, Јерихон, Без Захар, Берсабеа све до детаља као што су капије са бочним кулама и црквама и светилишта. Садржаји натписа, посебно директне референце  израелских племена, имена, цитата из библијских текстова, јасно указују на то да је, пре свега, Карта документ библијске географије на основу Ономастикона библијскихтекстова од Еузебија (4 век). Карта стога покрива територију 12 библијских племена и околних региона, дефинисаним, такорећи у границама Ханана обећано Авраму.
Додавање поменутих места у Новом завету, а примарни значај приказаних хришћанских светиња, цркава и  Базилике  Светог гроба чини мапу за читање прича спасења у географском контексту. Свети град Јерусалим је представљен у центру  Екумене искупљења, а зграда којој се даје највећи значај је Константинов комплекс  на Голготи и Исусов гроб.
Хришћани који су живели у 6 веку су направили овај мозаик мапу коју су изузетно поштовали.

 

 

Мапа Свете земље из 1856. године

 

 

 

 

Поједини манастири и цркве Јерусалимске и Руске патријаршије у Израелу и Палестини

 

 

 

 

 Српске светиње у старом језгру Јерусалима

 

извор мапе: www.jerusalem.com

 

 

 

 

Старо језгро Јерусалима

 

 

 

Карта Свете земље штампана у Београду 1856 године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osmrtnice smrtovnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški osmrtnice grude smrtovnice bihac smrtovnice srebrenik smrtovnice jablanica smrtovnice bihac
 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Хиландар.инфо
 

Вести из Хиландара
 
Јерусалимска патријаршија
 

Вести из Свете земље
 
Манастир Светог Саве Освећеног
 

Манастир Свете Катарине Синај
 

Свето писмо онлине
 
 
 
Мапа сајта
 

©2014-2024 Светаземља.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev