Света земља
 
Света земља
Св.Архангели Јерусалим
Синај Правни статус  
  

Правни статус манастира Свете Катерине

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.svetazemlja.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// нов.2014

 

Ова страница је у фази израде.  Тhis page is under construction. 

 

СИНАЈСКА АРХИЕПИСКОПИЈА је данас једна од најмањих самосталних Православних цркава у свету. Ова самостална црква постоји у оквиру Јерусалимске Патријаришје. Она практично обухвата манастир Свете Катарине на полуострву Синају у коме живи двадесетак монаха, затим малобројне породице Бедуина и Арабљана које живе у пределима Синајске пустиње.

Манастир Свете Катарине у данашњем облику саградио је византијски цар Јустинијан I (527-565) на месту где је и раније био подигнут манастир, а где се, према библијском сведочанству, пророку Мојсију јавио Бог и предао му Десет заповести и остале законе. Данас игуман овог манастира, кога бирају сами монаси, бива рукоположен од стране јерусалимског Патријарха за Архиепископа. Овај манастир има своје метохе у Каиру, у Египту, где често борави и сам Архиепископ. У манастиру Свете Катарине чувају се драгоцене књиге и рукописи писани на грчком, словенском и другим језицима, затим збирке драгоцених старих икона. Синајска Архиепископија стекла је самосталност од Јерусалимске Патријаршије 1575. године што су признале и остале Православне источне Патријаршије 1782. године.

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Хиландар.инфо
 

Вести из Хиландара
 
Јерусалимска патријаршија
 

Вести из Свете земље
 
Манастир Светог Саве Освећеног
 

Манастир Свете Катарине Синај
 

Свето писмо онлине
 
 
 
Мапа сајта
 

©2014-2024 Светаземља.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev