Света земља
 
Света земља
Св.Архангели Јерусалим
Света земља Природа и географија  
  

Природа и Географија

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.svetazemlja.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// нов.2014

 

 

Израел се налази на источној обали Средоземња. Граничи се са Либаном на северу, Сиријом на североистоку, Јорданом на истоку и Египтом на југозападу. Смештен је између 29-ог и 34-ог степена сгш и 34-ог и 36-ог степена игд.

Површина Израела, нерачунајући територије које је окупирао током 1967. године након Шестодневног рата, је око 20.770 km² (2% чини море).[26] Под израелском влашћу је и Источни Јерусалим и Голанска висораван, што чини укупно 22.072 км², а ако се томе придода и окупирани регион са све Палестинском територијом и Западном обалом, укупна површина је 27.779 км².

Упркос малој површини, Израел се одликује разновсном физичко-географском структуром. Пустиња Негев је на југу, а затим следе Галилеја и Кармел, све до Голанске висоравни на северу. У оквиру Израелског обалног појаса живи 70% становништва. Источно од централне висоравни лежи долина реке Јордан која је део 6.500 км дуге Велике разводне долине. Река Јордан тече од планине Хермон кроз језеро Хула и Галилејско језеро све до ушћа у Мртво море.[29] Јужно је Вади Араба који се улива у Акабски залив, део Црвеног мора. Јединствено за Израел и Синајско полуострво су ерозивни циркови, од којих је Рамон највећи, у пустињи Негев.[30] Израел има највише врста биљака по метру квадратном од свих држава медитеранског појаса.

 

 

Клима

 

Температурна колебања су у Израелу честа, нарочито током зиме. У вишим планинским пределима дувају јаки ветрови, температуре су ниже, а честе су и снежне падавине. Снега има и у Јерусалиму, док у приморским градовима Тел Авиву и Хаифи преовлађује медитеранска клима са дугим и топлим летом и кратком, хладном и кишовитом зимом. У околини града Биршебе и севера пустиње Негев доминира семиаридна клима са врућим летима и хладним зимама, али са мањом количином падавина него на Медитерану. Јужни делови Негева и регион око Араве су под утицајем пустињске климе са изузетно топлим и сувим летима и прохладним зимама са мало талога. Највиша температура у Азији измерена је 1942. године када је жива на Целзијусовој скали достигла 53, 7 степени у кибуцу Тират Цви у северном делу долине реке Јордан. Увидевши значај великог броја сунчаних дана, Израелци користе сунчеву енергију као вид уштеде традиционалних извора енергије. Употреба соларне енергије по глави становника је на високом нивоу. Практично свака кућа загрева воду помоћу соларних плоча. Од маја до септембра кише готово да нема.

 

 

Биодиверзитет

 


Сходно чињеници да се Израел простире у умереној и тропској зони, од Средоземног мора на западу до пустиња на истоку, могу се издвојити четири биогографске зоне. Флора и фауна ове азијске земље је изузетно разнолика. Регистровано је 2.867 познатих врста биљака. Од тог броја најмање је 253 алохтноних врста. У Израелу је 190 места проглашено за природне резервате.

 

Природна баштина Свете земље у последње време све више заокупља посетиоце и ходочаснике. Они који се нађу у граду Јерихону, најстаријем граду на свету (који постоји у континуитету) и Наблусу посетиће врло радо и планину Јерзим настањену и дан данас Самарићанима. Планине у близини Јерусалима, мочваре и рифт Јерихона и Ел-Гура, као и долину реке Јордан у којој обитава око 2720 биљних врста (Флора Палестине( и око 520 врста птица које су већина станарице, а има и много селица које СВету земљу прелећу, јер чини коридор на путу за и из Африке и Азије.

 

 

Чуда природе- Мртво море

 

Мртво море је једно од највећих природних атракција Свете Земље. Мртво море је најниже тачка на земљи. Важно је видети и ово чудо природе које се спомиње у Старом завету и упознати његове природне лепоте и историјске значајности.Ово најсланије море на свету у коме неможете пливати али и потонути, нуди велики број лепих пејзажа као и природне терапеутске и здравствене ефекте на тело у дух. Блато из Мртвог мора је веома лековито за кожу и зглобове, а раствори богати бромидима су веома корисни у лечењу хроничних респираторних инфекција.

Поред овога у Светој земљи има више резервата природе  који својом богатом флором и фауном нуде квалитетан и леп обилазак.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Хиландар.инфо
 

Вести из Хиландара
 
Јерусалимска патријаршија
 

Вести из Свете земље
 
Манастир Светог Саве Освећеног
 

Манастир Свете Катарине Синај
 

Свето писмо онлине
 
 
 
Мапа сајта
 

©2014-2024 Светаземља.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev