Света земља
 
Света земља
Св.Архангели Јерусалим
Јер.патријаршија Правни статус  
  

Правни статус Јерусалимске Патријаршије

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.svetazemlja.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// нов.2014

 

Јерусалимска патријаршија је прва хришћанкса црква. Њен први патријарх је био Свети Јаков, духовни Исусов брат и један од апостола. Јерусалимска патријаршија је део Грчке православне цркве и њен корен је управо Јерусалим и јерусалимска патријаршија која је уједно и најстарија хришћанска заједница у Светој земљи. Она је била саставни део византијске (Ромелија) државе или источног римског царства. 1054 године због политичких и теолошких мимоилажења, од ње ће се издвојити Католичка црква (назив преузет од грчке речи католикон који изначава главну цркву)  са седиштем у Риму, која је дотле била Православна Римска патријаршија, овај догађај је познат као "велика шизма". Грчка православна црква има 4 аутономна дела са центром у Јерусалиму. Грчка православна црква је највећа хришћанска црква у Светој Земљи (израелу и Палестини) са 33% укупног хришћанског становништва, док су остале цркве са 25% Грко-католици (Мелкити), 18% латински-католици, 4% Маронити и 20% су преостали православци у оквиру Сиријске, Руске, Антиохијске, Александријске патријаршије.

Јерусалимска патријаршија је призната и представља интегративни део Израела и Палестине и има равноправни статус са осталим деноминацијама као и заштиту и поштовање од стране њихових влада, јер и делови становништва ове две државе су верници ове патријаршије.

 

(наставак следи)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Хиландар.инфо
 

Вести из Хиландара
 
Јерусалимска патријаршија
 

Вести из Свете земље
 
Манастир Светог Саве Освећеног
 

Манастир Свете Катарине Синај
 

Свето писмо онлине
 
 
 
Мапа сајта
 

©2014-2024 Светаземља.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev