Света земља
 
Света земља
Св.Архангели Јерусалим
Храмови На западној обали  
  

Храмови у Палестини и Израелу

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.svetazemlja.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// нов.2014

 

Ова страница је у фази израде.  Hello, this page is under construction.

 

Јерусалимаска патријаршија је мајка свих хришћанских цркава на свету. Jедан од оснивача и први епископ Јерусалимски је био Свети Јаков, брат Исуса Христа. На челу патријаршије је био од смрти Исуса Христа до 62 год..н.е. и од њега па до данас православна Јерусалимска патријаршија представља корен светског хришћанства и данас је присутна са мноштвом манастира и храмова широм Свете земље. Овде су приказани сви данас активни храмови Јерусалимске патријаршије на западној обали (Палестина и Израел- западно од реке Јордан). 

 

Храм Предака, Праотаца Храм Светог Георгија у Јафи
Храм Светог Георгија у Јифни, Џифни Храм Светог Георгија у Акри
Храм Светог Георгија у Тајбеху, Палестина Храм у Нахалалу, Малулу
Храм Успења Пресв. Богородице у Аин Арику, Храм Шераифа у Хаифи
Храм Успења Пресв. Богородице у  Абуди, Храм Пресв. Богородице у Назарету,
Храм Светог георгија у Бир Зајту, Палестина Храм Јафиа у Назарету
Храм Благовештења  Богородице у Наблусу Храм Благовести у Назарету
Храм Светог Георгија у Буркину, Палестина Храм Светих Мученика
Храм Светог Георгија у Тулкараму, Палестина  
Храм Светог Георгија у Забабдеху, Палестина  
Храм Свете Тројице у Тубасу, Палестина  

 

 

Храм Светог Георгија у Акри

(Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за Јевреје)

 

 

Овај Храм посвећен Светом Георгију се налази ујугозападном делу старе Акре. Да би се дошло до њега прође се парк Бахаи па уз брдо уличицом још неких 100 метара и наилази се на њега.

Не зна се када је тачно саграђен, али по старим документима се види да је за време првог крстачког похода у 10.веку постојао и за време крсташа је био веома активан и у поседу грчке православне цркве. У 13. веку га откупљује Свети Сава српски, за потребе српског монаштва у Светој земљи, настањује га српским монасима и наредних 100 година Срби ће га држати под окриљем Српске архиепископије све до Мемлука. Уништавају га муслимани Мемлуци,крајем 13.века као што су похарали и цео хришћански град Акру, и биће запуштен све до 17.века када га Патријарси Јерусалимске патријаршије обнављају. 

Данас је активан храм, који се за посетиоце отвара појединим данима.

 

 

 

Храм Предака, Праотаца у Беит Сахоур

 

 

Храм Праотаца

 

Овај Храм је изградио Јерусалимски патријарх Герасим 1895 године уз финансијску и физичку помоћ хришћана Беит Сахоура. 1940 године у снажном земљотресу је тешко оштећен храм који је обновљен 1952.године од стране Патријарха Тимотија I.

Храм је под јурисдикцијом православне Јерусалимске патријаршије, а свим и нтерним пословима управља и одлучује парохијски савет који има 10 чланова, сви из хришћанске зеједнице Беит Сахоура, и који се бирају на 4 године.

 

 

за време венчања

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Гофна, Џифни

 

 

Храм Светог Георгија у Џифни

 

Овај храм је саграђен у 6.веку, али је опустео након упада Персијанаца, да би се поново активирао у 10.веку у време крсташа. По протеривању крсташа, муслимани су разрушили храм, а остатак зидина су преправили у затвор. Интересантно је то да овај град Гофна или Џифна који је други по величини у Јудеји, након Јерусалима, није спомињан у Светим писмима, једино га на кратко спомиње Исус Навин, тако да се незна која је улога и значај овог града била у доба Исуса Христа. Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за јевреје.

 

Остаци старе цркве Светог Георгија

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Тајбеху, Палестина

(Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за Јевреје)

 

 

Стари манастир Светог Георгија из 4.века

 

Манастир Светог Георгија у Тајбе по предању потиче из 4.века, када је Царица Јелена, мајка цара Константина по претсказању изградила овај Храм, док је походила Јерусалим и остала света места широм Свете земље. Овај манастир је страдао у време Отоманског царства,  а у његовој близини је изграђен нови манастир Светог Георгија.  

 

Нови манастир Светог Георгија

 

У веома лепом манастиру који се налази у лепом окружењу, формирана је библиотека која је богата словенским црквеним књигама. Раније су се у овом манастиру службе вршиле на словенском језику, када је било пуно Руса и других словена у Светој земљи, а данас преовлађују арапи тако да се данас врши служба на арапском језику. У 20.веку је у дворишту манастира отворен и музеј православне арапске културе. Данас је град Тајбе у Палестини насељен хришћанима.

 

 

 

 

Храм Успења Пресвете Богородице у Аин Арику, Палестина

 

 

 

 

 

 

 

Храм Успења пресвете Богородице у  Абуди, Палестина

 

 

         

   

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Бир Зајту, Палестина

 

 

 

 

 

 

Свети храм Благовештења Пресвете Богородице у Рафидији, Наблус, Палестина

 

 

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Буркину, Палестина

(Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за Јевреје)

 

 

иконостас у пећини

 

Буркин Храм се налази на северним падинама старог насеља Буркин са погледом на Вади Буркин. Пропада грчкој православној цркви. Носи име Светог Георгија најпопуларнијег светитеља код хришћана и муслимана.

Сматра се да је овај храм пето најстарије свето место у свету и да је четврта најстарија храм,црква на свету. 

 

део припрате у пећини

 

По предању, када је Исус Христ из Назарета кренуо за Јерусалим, он је пролазио кроз Буркин и тада је зачуо запомагање 10 губаваца који су били у пећини, Исус им је пришао и руком помиловао по лицима и они су били излечени. Због овог догађаја на месту те пећине је изграђен храм у част Светог Георгија. И од тада, самог излечења ово место је постало свето место и одредиште многих ходочасника, како у 1.веку тако и данас.

Храм се скоро реновиран, и састоји се од два дела, пећинског и дела од зграде који је изграђен изнад пећине. Сам храм се налази у старом Буркину.

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Тулкараму, Палестина

(Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за Јевреје)

 

 

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Забабдеху, Палестина

 

 

 

 

 

 

 

Храм Свете Тројице у Тубасу, Палестина

 

 

 

 

 

 

Храм Светог Георгија у Јафи

(Арапи овај храм као и све остале који носе име Светог Георгија називају Ел-Кхадер што је скраћено име Светог Георгија или Елијах за Јевреје)

 

 

Свети Георгије у Јафи

 

Грчки православни храм који се налази у јужном делу старе Јафе.

Носи име Светог Георгија, светитеља који је рођен у 3.веку, у граду Лод (Лида), данас јужно од аеродрома Бен-Гурион. Георгије је био рани хришћанин, служио је као римски трибун и упокојио се 303.године н.е. Његове мошти почивају у Храму Светог Георгија у Лоду- Лиди. Он је један од најпоштованијих светитеља хришћана и муслимана. Често се приказује на сликама како убија аждају. Сматра се великим мучеником који се жртвовао за добробит хришћанске вере.

 

 

 

 

 

 

Храм у Нахалалу, Маалул

 

 

Храм у Маалулу

 

Данас место Малул или Нахалал не постоји, у рушевинама је. Некада се налазио на раскрсници великих путева за Јафу, за Сефорис и Тел Шимрон. Од давнашњег града остале се данас само три грађевине, од којих један православни храм и један католички храм, један преко пута другог. Маалул се више пута спомиње у Старом и Новом завету и због тога има библијски значај. Исус је вероватно више пута посећивао ово место пошто се налази само 6 км источно од Назарета. Овај град је био жив до 8 .века када га уништавају муслимани.

 

 

 

 

Храм Шефарам у Хаифи

 

 

Храм Шефрам

 

Храм се налази на 8 км од залива Хаифе, на западним брдима Галилеје. У римско доба ту је било утврђење Санхедрин. У крсташко време, крсташи су преуредили Римску тврђаву у утврђење које је служило војсци у одбрани пута Акра-Назарет и крсташи су га назвали Ла Сафран. После крсташа, Саладин је преузео контролу над тврђавом и користио је као одступницу и за нападе на крсташе у освајању Акре.

 

 

 

Архиепископска стара црква у Назарету,, Пресвете Богородице - See more at: http://www.svetazemlja.info/strana.php?strana_id=44#sthash.YCOffYDC.dpuf


Архиепископска стара црква у Пресвете Богородице у Назарету

Yafia (Joffa of Nazareth)

 

 

 

 

 

 


Храм Јафиа у Назарету
 

 

 

 

 

 


Храм Благовести у Назарету
 

 

 

 

 

 

 

Храм Светих мученика (Мартирија)

 

 

 

Дебели зидови оивичују стари манастир којије основао Мартиријус у 5.веку, један од најлепших манастира Јудеје, који је недавно отворен након археолошких истраживања и рестаурације.

Мартирије је рођен у Кападокији, источна Турска. Неколико година је провео као пустињак у великом монашком центру Нитриа, у Египту, који јеу то време б био центар монаштва.  Дошао је у Јудејску пустињу 457.године са пријатељем Илијом, бившим арапским монахом који је такође био пустињак (он је основао више манастира и био је Патријарх јерусалимске патријаршије 494-518.године). Оба монаха су била протераб+на од Александријском Патријарха због про-халкидонског става, што значи да су били за одлуке 4 васељенског сабора, који је одржан у Турској 451.године, када су хришћански поглавари осудили монофизитство.

478.године је Мартирије дошао у Јерусалим и био задужен за Храм Светог Гроба, да би убрзо постао Јерусалимски патријарх, на коме месту је остао до краја живота 486.године. Ово је заслужио и добио захваљујући његовом ставу, проповедању и подршци киновијском начину монашког живота. Он своју позивију Патријарха користи да изгради н+велики манастир, лавру у Јудејској пустињи кроз коју ће проћи многи монаси. Овај манастир је био центар Јудејско монаштва и због тога га је јерусалимдски Патријарх Генесије 553-569.године н.е. обновио,  обновио је прекрасне подне мозаике, доградио трпезарију и гостопримницу. Данас су од храма остали темељи и по који зид, од 13.века.

Архиепископска стара црква у Назарету,, Пресвете Богородице - See more at: http://www.svetazemlja.info/strana.php?strana_id=44#sthash.YCOffYDC.dpuf
 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Хиландар.инфо
 

Вести из Хиландара
 
Јерусалимска патријаршија
 

Вести из Свете земље
 
Манастир Светог Саве Освећеног
 

Манастир Свете Катарине Синај
 

Свето писмо онлине
 
 
 
Мапа сајта
 

©2014-2024 Светаземља.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev